Tilt table test

Što je tilt table test?

Tilt table test se radi osobama koje opetovano imaju nesvjestice i gubitke svijesti. Ova nam pretraga otkriva uzroke i mehanizme zbog kojih se to događa i ukazuje na način kojim ih se treba liječiti, te radi li se o najtežim slučajevima kada liječenje nije moguće drugačije osim ugradnjom srčanog pacemakera.

tilt table test

Nesvjestice su relativno česta pojava i događaju se i kod zdravih, mladih osoba, kao i kod starijih kod kojih su refleksi oslabljeni. Postoje, međutim, slučajevi koji se pojavljuju opetovano i dosta dramatično, pa osobe naglo izgube svijest i padaju, što može biti opasno zbog povreda koje se prilikom toga mogu dogoditi, zbog nezgoda u prometu koje mogu izazvati ili niza drugih situacija koje mogu biti opasne za njih i za druge. Takve osobe trebaju detaljnu obradu u kojoj se, uz sve prethodne, treba učiniti i ova pretraga, koja se uglavnom radi na kraju svih ostalih.

Postoje brojni protokoli izvođenja i potrebno je određeno iskustvo kako bi se odabrao najadekvatniji način provođenja testa.

Interesantno je napomenuti da se ovaj test najprije počeo raditi astronautima, a tek kasnije se počeo koristiti i u medicini. Danas je nezaobilazna pretraga u kardiologiji i neurologiji, bez koje bi brojni pacijenti ostali bez pravog rješenja i bez ispravnog liječenja.